Algunes qüestions interessants sobre legionel·losi.

Brots de legionel·losi hi ha cada any. Són causa de malaltia i de vegades fins i tot de morts en persones amb certes patologies o amb el sistema immune deprimit, però malgrat això el gran públic poc coneix d’ella.

 
Precisem alguns detalls generals:

 

 

1. La legionel·losi és una malaltia bacteriana. El bacteri de la Legionel·la es troba lliure en l’ambient i està present en l’aigua (llacs, rius, estanys; no en aigua salada).

 
2. El bacteri apareix en els sistemes d’aigua sanitària, sigui freda o calenta, a través de la xarxa de distribució de l’aigua.

 
3. Es contagia per inhalació de microgotes d’aigua que arriben als nostres pulmons, produïdes per aerosols (dutxes, nebulitzadors ambientals, spas, jacuzzis, piscines…). No ens contagiem bevent l’aigua. No hi ha contagi de persona a persona.

 
4. La malaltia pot ser lleu (febre de Pontiac) o suficientment greu per provocar la mort, pneumònia (legionel·losi). Tot això provocat pel bacteri del gènere Legionel·la. El 90% dels casos de la Legionel·la Pneumophila.

 
5. La malaltia pot afectar a persones de totes les edats, però més freqüentment afecta persones d’edat mitjana o majors, i és més comuna en homes. Són susceptibles de contagiar-se les persones que ja tenen afeccions cròniques pulmonars o altres malalties (càncer, diabetis,...), així com les persones que prenen medicines que suprimeixen el sistema immunitari.

 
6. La legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria a Espanya des de 1996.

 
7. Quan sorgeixen casos de legionel·la, els diferents departaments de sanitat, tracten d’identificar la font dels mateixos i prenen les mesures de prevenció i control oportunes depenent de si es tracta d’un cas únic o un cas que afecti a més de 2 persones (brot).

 
8. La normativa espanyola, concretament el RD 865 en el seu article 2, relaciona les instal·lacions de risc que poden ser d’alt risc o menor risc:

 

 

Alt risc:
Torres de refrigeració i condensadors evaporatius.
Sistemes d’ACS
Banyeres de hidromassatge
Humidificadores individuals.

 

 

Menor risc:
Sistemes d’aigua freda de consum humà i d’aigua calenta sense circuit de tornada.
Equips de refredament evaporatiu que polvoritza aigua, no inclosos en el grup anterior.
Fonts ornamentals
Aspersors de risc
Sistemes d’aigua contra incendis
Material terapèutic respiratori

 

 

Amb l’experiència dels anys s’ha vist que són de risc totes les instal·lacions que utilitzin aigua i produeixin aerosols. Precisament, s’han atribuït en els últims anys, brots de legionel·la a sistemes catalogats de menor risc (màquines de reg i neteja de carrers, nebulitzadors ambientals) i en canvi el grup de refrigeració evaporativa de la AEFYT, ha assenyalat que cap dels focus de brots del 2016 provenia de les torres de refrigeració.

 
Aquestes i els sistemes d’ACS, sent les més problemàtiques com ens demostren les estadístiques del Ministeri.

 
La qüestió és doncs, desenvolupar tecnologia que permeti combatre la legionel·la en els circuits d’ACS, que sigui beneficiosa per al medi ambient i contribueixi a l’eficiència energètica i a l’estalvi d’energia. A Micronela estem comercialitzant els equips Legiopack seguint aquestes premisses que per nosaltres són les principals i traiem al mercat equips molt innovadors i segurs.

 

 

No dubteu a consultar-nos.