Definicions a tenir en compte en l’ús de la normativa i guies sobre la Legionel·la.

En llegir els Reials decrets i guies sobre la Legionel·la, ens trobem amb una sèrie de glossaris i definicions que són importants de conèixer.

Per a ajudar-vos a tenir-les en compte desglossem les principals, a continuació.

Acció correctora: Procediment a seguir quan la vigilància detecta la superació d’un límit crític. Té com a fi tornar a una situació sota control, decidir què es fa amb l’aigua i establir el que cal fer per a evitar que torni a perdre’s el control.

Aerobis totals : Conjunt de microorganismes que necessita o tolera la presència d’oxigen molecular per a viure.

Aigua agressiva: aigua amb tendència a dissoldre les incrustacions calcàries

Aigua corrosiva: aigua la composició fisicoquímica de la qual afavoreix la corrosió d’alguns metalls

Aigua d’aportació: aigua que alimenta a una instal·lació ( pot ser de va riure, pou, proveïment…).

Aigua incrustant: aigua amb tendència a formar incrustacions calcàries, entre altres sals.

Aigua sanitària: aigua de consum humà freda o calenta

Auditoria externa: Auditoria realitzada per una entitat independent del PPCL que es compon com a mínim d’una visita a la instal·lació, possible presa de mostres d’aigua i comprovació documental per a la verificació del Programa d’actuació respecte a aquesta norma i legislació de prevenció i control de la legionel·losi, realitzant una valoració final.

Autoritat sanitària: l’administració sanitària competent o altres òrgans que determinin les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla o administració local en l’àmbit de les seves competències.

Avaluació periòdica: Valoració realitzada pel responsable tècnic de l’execució del programa d’actuació que permeti assegurar el grau de compliment i eficàcia d’aquest programa, indicant al titular de la instal·lació aquells canvis i millores que aportin una millor prevenció sanitària o algun altre tipus de millora complementària ( estalvi d’aigua, més eficiència, millores operatives).

Biocapa o biofilm: conjunt de microorganismes, proteïnes extracelul·lars, dipòsits o precipitats minerals i altres compostos que conformen una capa que s’adhereix a una superfície.

Biocida:

a) Tota substància o mescla, en la forma en què se subministra a l’usuari, que estigui composta per, o generi, una o més substàncies actives, amb la finalitat de destruir, contrarestar o neutralitzar qualsevol organisme nociu, o d’impedir la seva acció o exercir sobre ell un efecte de control d’un altre tipus, per qualsevol mitjà que no sigui una mera acció física o mecànica.

b) Tota substància o mescla generada a partir de substàncies o mescles diferents de les contemplades en l’apartat anterior, destinada a ser utilitzada amb la intenció de destruir, contrarestar o neutralitzar qualsevol organisme nociu, o d’impedir la seva acció o exercir sobre ell un efecte de control d’un altre tipus, per qualsevol mitjà que no sigui una mera acció física o mecànica.

Biodispersants: substàncies que permeten emulsionar-dispersar la matèria orgànica i la biocapa present en les parets dels sistemes pels quals circula l’aigua afavorint la penetració dels biocides a l’interior d’aquests acúmuls orgànics.

Boca d’home: Registre existent en màquines, dipòsits, equips i sistemes que permet l’accés de una persona a l’interior per a fer treballs d’inspecció, neteja, manteniment etc..

Broquet: element de sortida de l’aigua d’una instal·lació, que permet la seva polvorització.

Brot: Concurrència tempero-espacial de dues o mes casos de malaltia de legionari o febre de Pontiac, en persones que hagin freqüentat un mateix espai en els dos o deu dies anteriors a la data d’inici als símptomes.

Calibratge d’equips: Procediment de comparació dels valors obtinguts per un instrument amb la mesura corresponent d’un patró de referència.

Clor actiu: Part del clor lliure que està en forma d’àcid hipoclorós. És la forma del clor amb més poder desinfectant i la seva concentració depèn del pH.

Clor combinat: Clor que està associat amb matèria orgànica ( principalment cloramines) i que conserva poder desinfectant residual.

Clor lliure: Clor dissolt en aigua, que no està associat amb matèria orgànica ni amb amoníac i que posseeix una elevada capacitat de desinfecció. És la suma de l’àcid hipoclorós més l’ió hipoclorit.

Clor total: És la suma del clor lliure i el clor combinat.

Clor residual: Quantitat de clor lliure o combinat que manté la seva capacitat desinfectant després d’un període de temps especificat.

Conductivitat: Capacitat de la matèria per a conduir l’electricitat. En l’aigua la conductivitat està relacionada amb la presència d’ions (sals dissoltes) i és per tant un bon indicador de la renovació de l’aigua en aquells equips que baixen el seu funcionament en l’evaporació de l’aigua pura, permetent per tant la concentració de les sals.

Control : procés que inclou l’adopció de les mesures pertinents per a solucionar un problema.

Control oficial: Tota forma de vigilància (inspecció, verificació, anàlisi) que efectuï l’autoritat competent per a verificar el compliment de la legislació.

Quarto o local humit: Estada en la qual existeixen aparells que consumeixen aigua.

Defecte estructural: Qualsevol manca o imperfecció en el disseny, construcció o manteniment d’una instal·lació que faciliti la multiplicació i dispersió de la Legionel·la.

Declaració responsable: document pel qual una persona física declara, sota la seva responsabilitat, que la informació que conté un document compleixen els requisits establerts en els diferents components del Pla de Prevenció i Control de Legionel·la ( PPCL) o, si és el cas, en la normativa que li és aplicable.

Diagnòstic inicial: Actuacions dirigides a la recollida i anàlisi d’informació sobre les característiques, disseny, funcionament, estat de conservació i manteniment d’una instal·lació que permeti identificar els punts o àrees crítiques, les modificacions estructurals necessàries i instaurar el programa d’actuació que més s’adeqüi a la instal·lació, per a minimitzar el risc de presència i dispersió de Legionel·la i preservar el seu estat de conservació.

Diagrama de flux: Seqüència detallada de les diferents operacions o etapes existents en el procés.

Dosificador automàtic: Equip per al dosatge no manual i programable de productes biocides i/o mescles químiques.

Establiments sensibles: Centres que presten serveis a persones d’especial vulnerabilitat, hospitals, residències de persones majors, hospitals de llarga estada o amb patologies cròniques.

Equip de treball: Grup multidisciplinari responsable del desenvolupament del pla d’autocontrol.

Etapa: Pas del procés al qual se sotmet l’aigua per a condicionar-la per a un determinat ús.

Instal·lació prioritària: instal·lacions de locals, centres o edificis que presten serveis o són freqüentats per persones d’especial vulnerabilitat: centres sanitaris, soci-sanitaris i penitenciaris, així com qualsevol altre que l’autoritat sanitària determini.

Legionel·la app: Identificació de Legionel·la a nivell de gènere.

Legionel·la pneumophila: Espècie de Legionel·la el serogrup de la qual 1 és el que causa malaltia amb major freqüència.

Llibre de registre d’actuacions: Documents, arxiu, suport, aplicació en el qual ha de figurar tota la documentació sobre les operacions del programa d’actuació. Estarà sempre custodiat pel titular i a la disposició de les empreses externes que intervenen en el programa d’actuació, auditors i de l’autoritat sanitària que el sol·liciti.

Límit crític: Valor que ha de ser vigilat. Estableix la frontera entre una aigua sense risc i una aigua perillosa en relació amb la seva capacitat de transmissió de Legionel·la.

Mesura preventiva: Acció que pot realitzar-se per a prevenir un perill. Ha d’eliminar o reduir el perill a un nivell acceptable. Es basaran fonamentalment en tres tipus d’actuacions: les que redueixen la probabilitat d’entrada de Legionel·la en el sistema d’aigua, les que redueixen la seva multiplicació i les que redueixen la seva dispersió en forma d’aerosol.

Monitoratge: Conjunt de tècniques, aparells, sistemes i procediments encaminats a obtenir informació de valors o paràmetres, establerts que permetin conèixer l’estat de la instal·lació.

Paràmetre indicador: Variable que permet determinar la qualitat de l’aigua ( per exemple: terbolesa, ferro, conductivitat, aerobis).

Perill: Una circumstància o condició que succeeix en una instal·lació i que pot provocar que l’aigua no sigui segura per a l’usuari en relació amb la seva capacitat per a transmetre Legionel·la. S’han considerat com a perill: l’entrada de Legionel·la en el circuit d’aigua, la colonització i multiplicació fins a concentracions altes i la dispersió de l’aigua contaminada amb el bacteri en l’aire en forma d’aerosol.

Personal propi: personal que mantingui una vinculació laboral directa amb la persona titular de la instal·lació i desenvolupi funcions i tasques de prevenció i control de Legionel·la.

Prevenció: conjunt d’accions o mesures adoptades o previstes amb la finalitat d’evitar o disminuir els riscos.

Punt de control: Punt, operació o etapa on es realitza un seguiment programat sobre la base de les activitats de control.

Punt de Control Crític (PCC): Punt, etapa o procediment que pot ser controlat i en el qual es pot evitar, eliminar o reduir un perill.

Punt terminal: Qualsevol punt de sortida d’aigua i susceptible de produir aerosols (dutxes, aixetes, etc.).

Purgues i drenatges: element que permet el buidatge parcial o total d’un circuit o dipòsit d’aigua.

Pla de Prevenció i Control de Legionel·la (PPCL): conjunt d’activitats que permeten minimitzar el risc de proliferació i/o disseminació de Legionel·la en les instal·lacions o establiments.

Pla Sanitari enfront de Legionel·la (PSL): conjunt d’activitats resultat d’una avaluació del risc.

Responsable tècnic: Persona amb la capacitació, qualificació i titulació legalment requerida que dissenya i supervisa el Pla de Prevenció i control de Legionel·la responsabilitzant-se tècnicament del diagnòstic inicial, la planificació, realització, avaluació periòdica i supervisió dels possibles riscos derivats del pla, tant en el cas de serveis a tercers com de serveis realitzats pel titular de la instal·lació (servei corporatiu).

Risc: És la probabilitat d’aparició del perill.

Temps de residència: És el temps en el qual qualsevol substància que s’aporti a l’aigua del sistema es manté en l’aigua reciclada, es calcula sobre la base de la relació volum del sistema/ purga del sistema.

Titular de la instal·lació: Persona física o jurídica, pública o privada que sigui propietària d’una instal·lació.

Unitats formadores de colònies (UFC): És una unitat de mesura usada en microbiologia per a determinar el grau de contaminació microbiològica.

Unitats genòmiques: És la unitat de mesura en la detecció de Legionel·la mitjançant tècniques genòmiques, com a reacció de cadena de la polimerasa (PCR).

Validació: Obtenció d’evidència que el pla PPCL és eficaç abans de la seva posada en funcionament.

Verificació: L’aplicació de mètodes, procediments, anàlisis i altres avaluacions, diferents a les de vigilància, que garanteixen que el sistema d’autocontrol s’ha realitzat correctament i continua sent efectiu.

Vigilància: Seqüència planificada d’observacions o mesures, realitzades a fi d’avaluar si un PCCL està baix control.

Esperem que hagin quedat clars els conceptes que es manegen en els diferents documents.