Per al control de la legionel·la i el manteniment de les instal·lacions, hi ha tota una sèrie d’activitats a realitzar amb una determinada freqüència i també, en cas de detectar anomalies, hi ha una sèrie d’accions correctores a dur a terme.
Ara el programa de tractament pel control de la legionel·la es compon de:
1. Programa de neteja i desinfecció de la instal·lació, de zones específiques o equips. On s’haurà de contemplar de manera precisa els procediments, els productes a utilitzar, les seves dosis, la periodicitat de cada activitat quedant constància registral de tot.
2. Programa de tractament de l’aigua. Accions que permeten mantenir la qualitat de l’aigua de la instal·lació en condicions correctes.
Una de les preguntes més freqüents que ens fan quan anem a les instal·lacions, és la periodicitat de les operacions a realitzar en les mateixes.
En l’annex IV del RD 487/2022 i 614/2024, es donen els procediments per al manteniment de determinades instal·lacions, indicant la periodicitat de les operacions que s’han de realitzar en cadascuna d’elles.
En aquest RD no es precisa el tipus de biocida per al tractament de la instal·lació, s’indica que haurà d’assegurar-se un temps mínim de contacte entre l’aigua i el desinfectant, tenint en compte, si és el cas, els nivells de pH d’acord amb les indicacions del fabricant del desinfectant. Habitualment s’utilitza l’hipoclorit sòdic, el més utilitzat actualment.
Els productes químics es dosaran preferentment sempre que sigui possible de manera automàtica.
Per al manteniment d’instal·lacions interiors d’aigua calenta sanitària (ACS) i aigua freda de consum humà (AFCH) s’indica:
1.Revisió general: 1 vegada a l’any almenys, sense superar els 12 mesos entre desinfecció i la següent revisió.
Cal comprovar el correcte funcionament i l’estat de conservació i neteja general de la instal·lació, reparant o substituint els elements defectuosos.
2. Conservació i neteja de la instal·lació (ACS i AFCH): revisió trimestral en els dipòsits d’acumuladors (sense que això impliqui realitzar una obertura i buidatge dels mateixos en cada ocasió) i mensual en punts terminals de la xarxa interior, aixetes i dutxes, en número representatiu i rotatori. A final d’any s’han d’haver revisat tots els punts de la instal·lació.
3. Purga: mensual de les vàlvules de drenatge de les canonades i setmanal de la purga fons dels acumuladors. Així mateix, cada setmana s’obriran les aixetes i dutxes d’habitacions o instal·lacions no utilitzades, deixant córrer l’aigua uns minuts.
4. Control de la temperatura:
– ACS: diàriament en els dipòsits finals d’acumulació (Tª ≥ 60 °C) i en el circuit de retorn (Tª ≥ 50 °C); mensualment en un número representatiu i rotatori d’aixetes i dutxes (Tª ≥ 50 °C).
– AFCH: setmanalment en el dipòsit (Tª < 20 °C).
5. Determinació de Legionel·la: Trimestralment, en mostres de punts representatius de la instal·lació interior d’ACS i una d’elles després de passat 15-30d després de la neteja i desinfecció de la instal·lació.
El següent annex diu que el mostreig ha de completar-se amb preses per al control d’aerobis, pH (en funció del biocida), temperatura, terbolesa i ferro total (en el cas d’instal·lacions amb parts metàl·liques).
6. Neteja i desinfecció: Es comprovaran diàriament els nivells de desinfectant en l’aigua freda en un nombre representatiu de punts terminals, amb mesurament i regulació pH (si l’efectivitat del biocida depèn del pH). Es dosarà el desinfectant sobre una recirculació d’aquest, amb un cabal que asseguri l’adequada homogeneïtzació en el dipòsit d’almenys el 20% de l’aigua acumulada.
Ja ho diu l’annex, la desinfecció NO SERIA EFECTIVA si no va acompanyada d’UNA NETEJA EXHAUSTIVA i aquesta com MINIM ha de realitzar-se 1 vegada a l’any o quan es posi en marxa una instal·lació per primera vegada, després d’una parada de la instal·lació superior a un mes, després d’una modificació o reparació estructural d’aquesta, quan una revisió general de la instal·lació ho aconselli o quan ho digui l’Autoritat Sanitària.
L’annex 4 del qual parlem, indica també com han de fer-se aquestes desinfeccions, amb especificacions dels procediments i passos a seguir de neteja i desinfecció del dipòsit, acumuladors d’ACS i de la xarxa tant freda com calenta.
Aconsellem seguir les especificacions de l’annex H de la norma UNE100030:2023 que són molt similars als que s’indicaven en el RD865/2003 i que ara no s’indiquen. Allí trobem els protocols de les L+D amb dósis, tipus de contacte amb hipoclorit sòdic, ja que és el biocida més eficient i utilitzat avui dia.