Diferents àmbits d’exposició del bacteri Legionel·la.

Depenent de l’àmbit d’exposició del bacteri Legionel·la, la legionelosi pot ser hospitalària o comunitària i també cal tenir en compte aquells que contreuen la malaltia associada a un viatge.

 

Per tant trobem:

 

1. Legionelosi hospitalària o també anomenada nosocomial. El pacient o pacients s’han exposat a la malaltia en un hospital on habiten persones amb diverses malalties. La gravetat de la legionelosi que es contrau en aquests àmbits és major, a causa de la vulnerabilitat de les persones a les quals afecta, ja que ja estan malaltes.

 

2. Legionelosi associada a viatges. Hotels i uns altres diferents establiments de vacances són llocs de risc per l’estancament de l’aigua en períodes llargs de temps, ús intermitent de les instal·lacions després de les temporades baixes, aspersió d’aigua en els jardins…etc. Infeccions difícils de rastrejar ja que habitualment, es produeixen als països de destinació dels viatgers però es diagnostiquen als països de residència dels mateixos.

 

3. Legionelosi extrahospitalaria o comunitària. El pacient s’ha exposat a l’aigua contaminada en el seu àmbit habitual de vida (casa, barri, jardins…) i no ha viatjat, ni ha estat hospitalitzat.

 

De vegades, sobretot en els dos últims casos, és molt dificil precisar quin ha estat el focus de legionel·la.

Pel que fa a la legionelosi associada als viatges, hi ha un organisme que detecta, controla i prevé aquesta, per mitjà de la Xarxa Europea de Vigilància de la legionelosi (ELDSNet), coordinada pel ECDC en la qual participen tots els membres de la UE, més Islàndia i Noruega. Dades del 2014 indiquen que els tipus d’allotjaments involucrats amb més freqüència en les infeccions de legionelosi són hotels amb un 79%, càmpings amb un 9%, apartaments amb un 5% i també vaixells amb un 2%.

 

Si tenim unes instal·lacions que compleixin amb la normativa vigent, en relació al control de la Legionel·la i la legionelosis, i un responsable del control de Legionella amb formació i experiència, estarem pel bon camí amb tal d’evitar la proliferació del bacteri i el seu control.