Causes i propagació de la legionel·losi.

 Abans de parlar de les causes i fonts d’infecció, hauríem de tenir clar que la legionel·losi és una pneumònia greu causada pel bacteri Legionel·la. Després d’un brot a Filadèlfia (USA) en 1976 es va començar a estudiar aquesta malaltia. La malaltia pot presentar-se com una pneumònia greu o com unes febres, anomenades de Pontiac. A més poden presentar-se en casos esporàdics, però també, com l’esmentat de brots depenent de la magnitud de la font d’infecció.

Els bacteris de Legionel·la es troben en l’aigua dolça. Però es converteixen en preocupants per a la salut pública quan es multipliquen i propaguen en els sistemes de distribució de l’aigua dels edificis.

On les trobem:

 • capçals de dutxa, aixetes de rentamans
 • torres de refredament (contenen aigua i un ventilador com a part del seu sistema de refredament en edificis o processos industrials).
 • banyeres d’hidromassatge
 • fonts i accessoris decoratius aigua
 • acumuladors d’aigua calenta, escalfadors
 • Sistemes de tuberias d’aigua calenta complexos i de gran dimensió, entre altres llocs.

Els sistemes d’aire condicionat d’automòbils o cases no usen aigua per a refredar l’aire per tant, no presenten risc de multiplicació de bacteris.

La propagació de la legionel·losi es produeix quan els bacteris de Legionel·la creixen i es multipliquen per equips que poden produir aerosols, petites gotetes que es dispersen en l’aire i que són prou petites per a ser inhalades per les persones. Els brots principals es deuen a la gran dispersió d’aerosols que poden produir els sistemes d’aigua calenta, balnearis (spas, dutxes), torres de refrigeració, nebulitzadors o fonts ornamentals, entre altres. On són especialment freqüents són en edificis com hospitals, hotels, poliesportius, creuers..

Cal puntualitzar que la infecció no es transmet de persona a persona, ni bevent aigua contaminada pel bacteri. La malaltia es transmet només per inhalació d’aerosols.

La malaltia té una presentació estacional i els casos es produeixen amb major freqüència a la fi d’estiu i a la tardor.

Resumint, i com hem comentat en articles previs, perquè es desenvolupi la malaltia del legionari cal que:

 • El bacteri entri en la instal·lació.
 • Es multipliqui en ella
 • Es dispersi en forma d’aerosols.
 • Sigui un cep virulent per a l’home.
 • Estiguin exposats individus susceptibles, immunodeprimits.

Quins símptomes es produeixen una vegada infectada la persona:

Dolores musculars, cansament, mal de cap, pèrdua d’apetit, tos seca i febre, la qual cosa porta a la pneumònia. A vegades es produeix diarrea i els pacients poden sofrir confusió.

El diagnòstic pot ser ràpid mitjançant proves d’una mostra d’orina del pacient, una vegada que s’han produït els símptomes de la malaltia.

Tots som susceptibles de ser infectats però principalment la malaltia afecta a persones majors de 50 anys. Els homes són molt més susceptibles de contreure la malaltia que les dones.

El desenvolupament de la legionel·losi dependrà dels factors de risc que incrementen les possibilitats de contreure la malaltia. Tots aquests factors compliquen el pronòstic i dificulten el tractament com són l’ésser fumador, diabètic, tenir edat avançada o problemes respiratoris, així com persones amb baixes defenses com a pacients trasplantats o en tractament amb corticoesteroides.

Hi ha antibiòtics específics que són eficaços en el tractament de la malaltia.

El principal, no obstant això, és sempre la previsió, control i eliminació de la Legionel·la en els circuits d’aigua calenta sanitària, contacteu-nos si requeriu assessorament, estudis o auditories de les vostres instal·lacions.

A Micronela estem especialitzades a acompanyar-vos i donar-vos solucions eficients i adequades a cadascun dels vostres establiments.